Is de uitkomst van mediation bindend en kan ik er later op terugkomen?

Als ervaren mediator krijg ik vaak vragen van mijn cliënten over de bindende uitkomst van mediation en of ze er later op kunnen terugkomen. In dit blog artikel zal ik de belangrijkste kenmerken van mediation en de bindende uitkomst ervan bespreken. Ik zal ook kijken naar de vormen van geschillenbeslechting en behandeling van bezwaren.
Samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents

    Mediation en alternatieve geschillenbeslechting

    Als mediator werk ik vaak met cliënten die een geschil hebben en op zoek zijn naar een manier om het op te lossen zonder naar de rechter te stappen. Mediation is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting waarbij partijen proberen een oplossing te vinden voor hun geschil met de hulp van een neutrale derde partij, de mediator.

    Belangrijkste kenmerken van mediation

    Een belangrijk kenmerk van mediation is dat het vrijwillig is. De partijen kunnen op elk moment beslissen om de mediation te beëindigen. Een ander belangrijk kenmerk is vertrouwelijkheid. De partijen kunnen vrijuit praten zonder dat hun woorden tegen hen gebruikt kunnen worden in een gerechtelijke procedure. Dit biedt de partijen de mogelijkheid om creatieve oplossingen te vinden zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over mogelijke negatieve gevolgen.

    De uitkomst van mediation is niet bindend

    Een vraag die ik vaak krijg is of de uitkomst van mediation bindend is. Het antwoord is nee. De uitkomst van mediation is niet bindend, tenzij partijen anders overeenkomen. Dit betekent dat als een van de partijen zich later bedenkt, ze niet verplicht zijn om de overeenkomst na te komen die tijdens de mediation is bereikt.

    Vrije beschikking en vrije bewijswaardering

    Een belangrijk principe in mediation is vrije beschikking. Dit betekent dat de partijen vrij zijn om te beslissen of ze een overeenkomst willen sluiten en wat de voorwaarden van die overeenkomst zijn. De mediator speelt hierbij een belangrijke rol door de partijen te begeleiden bij het vinden van een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

    Een ander belangrijk principe is vrije bewijswaardering. Dit betekent dat de partijen vrij zijn om bewijs aan te dragen en om te bepalen hoe dat bewijs wordt gewaardeerd. Dit is anders dan in een gerechtelijke procedure waarbij de rechter bepaalt welk bewijs relevant is en hoe het moet worden gewaardeerd.

    Onrechtmatige daad en conservatoir beslag

    Soms kan een geschil zo hoog oplopen dat een van de partijen een onrechtmatige daad begaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een van de partijen conservatoir beslag

    legt op bezittingen van de andere partij. Conservatoir beslag is een maatregel die genomen kan worden om te voorkomen dat de andere partij bezittingen verduistert of verkoopt voordat een vonnis is uitgesproken.

    In een gerechtelijke procedure kan een partij een vordering instellen tegen de andere partij voor de onrechtmatige daad en schadevergoeding eisen. In een mediation is het ook mogelijk om afspraken te maken over het herstellen van de schade die is veroorzaakt door de onrechtmatige daad.

    CTA

    Elektronisch bewijs en schriftelijk bewijs

    Een ander verschil tussen een gerechtelijke procedure en mediation is de manier waarop bewijs wordt aangedragen. In een gerechtelijke procedure is het mogelijk om elektronisch bewijs aan te dragen, zoals e-mails en sms-berichten. In mediation wordt voornamelijk gebruik gemaakt van schriftelijk bewijs, zoals contracten en correspondentie.

    Grond van artikel en lid van artikel

    Als er tijdens de mediation afspraken worden gemaakt, is het belangrijk om deze afspraken goed vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld in een volledige document of een premium document waarin alle afspraken zijn opgenomen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de grond van artikel en het lid van artikel waarop de afspraken zijn gebaseerd. Dit kan helpen bij het interpreteren van de afspraken als er later onenigheid ontstaat.

    Commissie van Beroep en hoger beroep

    Als partijen er tijdens de mediation niet uitkomen, kunnen ze ervoor kiezen om het geschil voor te leggen aan een commissie van beroep. Dit is een neutrale derde partij die het geschil opnieuw bekijkt en een bindende beslissing neemt. Dit is echter alleen mogelijk als beide partijen hiermee instemmen.

    Een andere optie is om het geschil voor te leggen aan de rechter en in hoger beroep te gaan als een van de partijen het niet eens is met de uitspraak. In een gerechtelijke procedure is de uitspraak van de rechter bindend en kan er niet later op worden teruggekomen.

    Richtlijn oneerlijke

    In Europa geldt de richtlijn oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. Deze richtlijn is bedoeld om consumenten te beschermen tegen oneerlijke bedingen in overeenkomsten met bedrijven. In mediation is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de afspraken die worden gemaakt niet in strijd zijn met deze richtlijn.

    Behandeling van bezwaren

    Als een van de partijen bezwaar heeft tegen de uitkomst van de mediation, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden aan de andere partij en aan de mediator. Het is mogelijk om bezwaren te behandelen door middel van een bemiddelingssessie, waarbij de mediator opnieuw de partijen begeleidt bij het vinden van een oplossing.

    Executoriaal beslag

    Als een van de partijen zich niet houdt aan de afspraken die tijdens de mediation zijn gemaakt, kan de andere partij executoriaal beslag leggen. Dit betekent dat er

    beslag wordt gelegd op bezittingen van de andere partij om zo de afspraken af te dwingen. Dit kan alleen gebeuren als er een executoriale titel is verkregen, bijvoorbeeld door een vonnis van de rechter.

    Civiele procesrecht en burgerlijk procesrecht

    Als mediation niet tot een oplossing leidt en partijen ervoor kiezen om naar de rechter te stappen, worden ze geconfronteerd met het civiele procesrecht of burgerlijk procesrecht. Dit is het recht dat geldt bij geschillen tussen burgers en bedrijven.

    In een gerechtelijke procedure is de uitspraak van de rechter bindend en kan er niet later op worden teruggekomen, tenzij er hoger beroep wordt ingesteld. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de keuze tussen mediation en een gerechtelijke procedure.

    In dit artikel hebben we gekeken naar de belangrijkste kenmerken van mediation en de bindende uitkomst ervan. We hebben gezien dat de uitkomst van mediation niet bindend is, tenzij partijen anders overeenkomen. We hebben ook gekeken naar de vormen van geschillenbeslechting en behandeling van bezwaren.

    Als ervaren mediator raad ik aan om eerst mediation te proberen voordat u naar de rechter stapt. Mediation biedt de mogelijkheid om tot een oplossing te komen die voor alle partijen aanvaardbaar is, zonder dat er tijd en geld verspild wordt aan een gerechtelijke procedure. Als u vragen heeft over mediation of de bindende uitkomst ervan, neem dan gerust contact met mij op.

    Wat te doen als de andere partij niet wil meewerken aan mediation?

    Mediation is een bekende methode om geschillen op te lossen zonder tussenkomst van een rechter. Het is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, de partijen helpt om tot een aanvaardbare oplossing te komen.  Mediation is een laagdrempelige manier om conflicten op te lossen en heeft de voorkeur boven een juridische procedure. Bij

    Lees Artikel »

    Is mediation verplicht of vrijwillig?

    Als ervaren mediator krijg ik vaak vragen over het verplichte karakter van mediation. Veel mensen denken namelijk dat mediation een verplicht onderdeel is van een juridische procedure of dat zij verplicht zijn om deel te nemen aan mediation wanneer zij een conflict hebben. In dit blog artikel ga ik dieper in op de vraag of

    Lees Artikel »